Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Ανοιχτή επιστολή  προς την Υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως
από τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου

Το νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα των σχολείων από το διδακτικό έτος 2020-21 καταργεί τα μαθήματα της Πολιτικής Παιδείας και Κοινωνιολογίας στις τάξεις του Λυκείου. Το τμήμα Γ1, η θεωρητική κατεύθυνση της Γ΄ Λυκείου του σχολείου μας, ανησυχεί για τις συνέπειες που αυτές οι αλλαγές θα επιφέρουν στους μελλοντικούς πολίτες και την κοινωνία. Αποφάσισε, λοιπόν, να συντάξει ανοιχτή επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας κα. Ν. Κεραμέως, για να εκφράσει τους προβληματισμούς της και επιχειρηματολογεί υπέρ της αναθεώρησης της απόφασης.

Άγιος Νικόλαος, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020 


Αξιότιμη κυρία Υπουργέ Παιδείας,

             Γνωρίζουμε ότι είστε το καθ’ ύλην αρμόδιο πρόσωπο στο οποίο πρέπει να απευθυνθούμε για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει. Ως ευσυνείδητοι μαθητές της Γ΄ Λυκείου του 2ου ΓΕΛ Αγίου Νικολάου και έχοντας βιώσει συνεχόμενες εκπαιδευτικές αλλαγές, θέλουμε να εκφράσουμε την αντίρρησή μας και την ανησυχία μας για την πρόσφατη κατάργηση των μαθημάτων «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία», «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών» και της Κοινωνιολογίας της Β΄ και Γ΄ Λυκείου καθώς και τη μείωση των διδακτικών ωρών του μαθήματος της «Πολιτικής Παιδείας» στην Α΄ Λυκείου. Αδιαμφισβήτητα οι αλλαγές σας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα επιφέρουν αλυσιδωτές συνέπειες στις επόμενες γενιές μαθητών και την κοινωνία, γεγονός που μας προβληματίζει ιδιαίτερα.   

            Στην τεχνοκρατούμενη και υλιστική εποχή, στην οποία ζούμε, όπου δίνεται μεγάλη βαρύτητα στις πρακτικές και θετικές γνώσεις, οι πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες αποτελούν το αντίβαρο, ώστε να προτάξει ο μελλοντικός πολίτης τα ανθρωπιστικά ιδεώδη και το συλλογικό συμφέρον που συμβάλλουν στη διατήρηση και συνοχή της κοινωνίας και πολιτείας. Είναι ευρύτερα γνωστό ότι η αξία τους είναι αναμφισβήτητα μεγάλη. Αρχικά, η Πολιτική Παιδεία και η Κοινωνιολογία συμβάλλουν στην εδραίωση της δημοκρατίας μέσω της καλλιέργειας των δημοκρατικών, ανθρωπιστικών και ηθικών αρχών και αξιών, του δημοκρατικού διαλόγου, της αμφισβήτησης, του ορθολογισμού και της έρευνας διαμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο συνειδητοποιημένους, υπεύθυνους και ενεργούς πολίτες με κριτική σκέψη. Επιπλέον, επιτυγχάνεται η αποδοχή του ξένου και του διαφορετικού και άρα ο σεβασμός του. Τέλος, αναπτύσσεται και η διακρατική συνείδηση του ατόμου με την οποία αποκτά την ευθύνη για  την επίλυση παθογόνων φαινομένων σε παγκόσμιο επίπεδο. Επομένως, γίνεται αντιληπτό ότι η ύπαρξη και η επανένταξη αυτών των μαθημάτων στο σχολικό πρόγραμμα κρίνεται αναγκαία και απαραίτητη για την διαμόρφωση της προσωπικότητας του μαθητή.

Η απουσία και η μείωση των μαθημάτων της κοινωνιολογίας και της πολιτικής παιδείας έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη ζωή των μαθητών ως μελλοντικοί πολίτες όσο και στην ευρυθμία της κοινωνίας. Η απουσία αυτών των μαθημάτων τελικά στερεί την ικανότητα των νέων να αμφισβητούν τις κοινότυπες, κατευθυνόμενες και ψευδείς ειδήσεις που δέχονται καθημερινά μετατρέποντάς τους έτσι σε άβουλα, πειθήνια όντα. Στο επίπεδο της κοινωνίας η δημιουργία παθητικών πολιτών που αγνοούν τις βασικές δημοκρατικές αρχές και αξίες και τα πολιτικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους επιτείνει την πιθανότητα εμφάνισης απολυταρχικών καθεστώτων καθώς και φανατικών ή παραβατικών – αναρχικών, φασιστικών, εθνικιστικών και ρατσιστικών - συμπεριφορών. Ακόμη, παρά το γεγονός ότι τα μαθήματα της οικονομίας και της τεχνολογίας είναι περισσότερο χρήσιμα για την επαγγελματική σταδιοδρομία των μαθητών και υπέρ της οικονομικής προόδου της κοινωνίας, οι ανθρωπιστικές επιστήμες προωθούν την πνευματική καλλιέργεια του ανθρώπου και συμβάλλουν στην απόκτηση μιας ευτυχισμένης, ανθρωποκεντρικής και όχι υλιστικής ζωής. Συνεπώς, η αφαίρεση των μαθημάτων αυτών πέραν όλων των παραπάνω συνεπειών  δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη των συνθηκών εκείνων κατά της δημοκρατίας και της συνοχής της κοινωνίας.

            Κυρία Υπουργέ, με όσα προαναφέραμε ελπίζουμε να σας έχουμε πείσει για τη μεγάλη σημασία που διαδραματίζουν τα μαθήματα αυτά στη μετέπειτα ζωή των μαθητών. Άλλωστε, και εσείς η ίδια αναγνωρίζετε την αξία τους, καθώς οι σπουδές σας στη Νομική Επιστήμη το επιβεβαιώνουν. Παρά την ειλημμένη απόφασή σας, λοιπόν, θα επιθυμούσαμε να αναθεωρήσετε και να επαναφέρετε τα εν λόγω μαθήματα και να μη μας στερήσετε έτσι τη φωνή, την άποψη και τη δύναμη να γίνουμε  εύβουλοι  και ενεργοί πολίτες με δημοκρατικά φρονήματα και πεποιθήσεις.

Με σεβασμό, 

 οι μαθητές της τάξης  Γ1 του 2ου Γενικού Λυκείου Αγίου Νικολάου

ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΒΛΑΧΑΚΗ ΜΑΡΙΑ, ΔΡΑΜΗΤΙΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΖΕΡΒΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΙΣΛΑΜΙ ΠΑΟΥΛΙΝΑ, ΚΟΖΥΡΗ ΕΙΡΗΝΗ, ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ, ΛΑΠΟΥΣΙ ΙΝΒΑ, ΛΙΟΥΔΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ, ΛΥΡΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΜΑΚΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΗ, ΜΑΡΚΑΚΗ ΜΙΧΑΕΛΑ, ΜΠΟΥΖΙ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΜΥΑΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΝΙΚΗΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ, ΠΑΓΙΑ ΑΝΤΟΝΙΟ, ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΠΑΠΑΔΟΥΛΗ  ΜΑΡΙΑ, ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΑΘΗΝΑ ΜΑΡΙΑ, ΠΛΑΤΙΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΠΥΡΓΙΩΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΣΤΡΑΤΑΝΤΩΝΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, ΣΦΑΚΙΩΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ, ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ, ΦΥΤΡΟΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου