Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 2019


ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Θέλεις να ανακαλύψεις το ταλέντο σου στην υποκριτική;
Γίνε μέλος της θεατρικής ομάδας του 2ου Γενικού Λυκείου Αγίου Νικολάου.
Με αυτή την σκέψη προσπαθούμε να δώσουμε την ευκαιρία στους μαθητές του σχολείου μας να εκφραστούν, να προσπαθήσουν να μπουν μέσα σε ρόλους ξένους προς αυτούς και να ανακαλύψουν τρόπους έκφρασης και συναισθήματα πρωτόγνωρα.
Η ομάδα ξεκίνησε την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου και οι συναντήσεις γίνονται κάθε Παρασκευή με τη λήξη των μαθημάτων στο χώρο του σχολείου.
Το έργο που επεξεργαζόμαστε φέτος και θα προσπαθήσουμε να ανεβάσουμε στο δημοτικό θέατρο ΡΕΞ με το τέλος της σχολικής χρονιάς είναι το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα … 30 χρόνια μετά» των Αλέξανδρου Ντερμπούλη και Σεραφείμ Σίλα.
Μέλη της ομάδας είναι και μαθητές που θέλουν να βοηθήσουν σε τεχνικά ζητήματα, όπως τα σκηνικά, φωτογραφίες, βίντεο, ήχος, αφίσες και άλλα πολλά που συνοδεύουν μία θεατρική παράσταση.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Κοκκίνης Κωστής, Βελεγράκη Πόπη.

 ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ

Το πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» στοχεύει στην ανάπτυξη του Εθελοντισμού, της Αλληλεγγύης και της συνείδησης του Ενεργού Πολίτη στα παιδιά και στους νέους, καλλιεργώντας πηγαίες και βιώσιμες στάσεις ενεργού κοινωνικής προσφοράς με βιωματικές προσεγγίσεις. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται στο σχολείο μας εδώ και 4 χρόνια και έχει πραγματοποιήσει διάφορες εθελοντικές δράσεις, όπως: συγκέντρωση χρημάτων ή δώρων για άτομα και ομάδες που έχουν ανάγκη, συμμετοχή σε προγράμματα αλληλεγγύης (Παιδικά Χωριά SOS, Κάνε μια Ευχή, Το Παζάρι της Αγάπης), προγράμματα σε σύμπραξη με το ΕΕΕΚ και συμμετοχή σε προγράμματα ανακύκλωσης. Δεν υπάρχουν καθορισμένες συναντήσεις, αλλά πραγματοποιούνται κάθε φορά που προκύπτει ανάγκη για δράση.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Σιγανού Καλλιόπη, Βεργούρου Ευαγγελία, Τζώρτζης Γιώργος


ΡΗΤΟΡΙΚΗ

Η ρητορική είναι λόγος, είναι συναίσθημα, είναι πάθος και δύναμη ψυχής, είναι επικοινωνία, είναι εικόνες, ήχοι, κίνηση, είναι οι δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει κάθε χειραφετημένος και συνειδητοποιημένος πολίτης, για να είναι ικανός να συμβάλει αποτελεσματικά στη λειτουργία των σύγχρονων κοινωνιών και την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον 21ο αιώνα. Αυτές τις δεξιότητες έχει στόχο να καλλιεργήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Για την ενδυνάμωσή τους το σχολείο μας συμμετέχει εδώ και τέσσερα χρόνια στους Παγκρήτιους Αγώνες Ρητορικής Τέχνης που γίνονται στην Πανεπιστιούπολη Ρεθύμνου. Τα αγωνίσματα ρητορικής είναι τέσσερα. Η εκφραστική ανάγνωση, ο αυθόρμητος και ο προτρεπτικός λόγος είναι ατομικά αγωνίσματα, ενώ οι αντιλογίες ή αλλιώς «διττοί λόγοι» είναι ομαδικό αγώνισμα με ρίζες στην αρχαία ελληνική δημοκρατία και ρητορική. Μαθητές του σχολείου μας έχουν κατακτήσει το 2ο βραβείο στον αυθόρμητο και τον προτρεπτικό λόγο. Μήπως φέτος είναι η χρονιά για το 1ο βραβείο; Όσο για τους μαθητές που δεν επιθυμούν να λάβουν μέρος στους αγώνες, αλλά να ενημερωθούν για την επικαιρότητα, να οργανώσουν επιχειρηματολογία και σκέψη, να συνεργαστούν και να αξιοποιήσουν δημιουργικά το χρόνο τους μέσα από παιχνίδια και δράσεις ρητορικής, αυτό είναι το πρόγραμμα που τους ταιριάζει.  

Υπεύθυνοι καθηγητές: Μάμου Άννα, Ανδρουλάκη Αθηνά


TIPPING POINT

Το Tipping Point  βοηθάει τους μαθητές να συναντήσουν μέσω live video ανθρώπους-πρότυπα (μέντορες) από όλο τον κόσμο, που διαφορετικά δεν θα είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν, μέσα από την άνεση της τάξης τους. Στόχος της δράσης αυτής είναι να συμβάλει στη λήψη πιο συνειδητοποιημένων αποφάσεων των νέων σε ό,τι αφορά την επαγγελματική ή ακαδημαϊκή τους πορεία και να τους επιτρέψει να ανοιχτούν σε νέους ορίζοντες πέρα από τα στερεότυπα του κοινωνικού τους περιβάλλοντος. Απευθύνεται στους μαθητές της Β’ Λυκείου.
Πραγματοποιείται ανά τμήμα περίπου μία φορά την εβδομάδα, όπου οι μαθητές συνομιλούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας με ένα μέντορα της επιλογής τους.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Σιγανού Καλλιόπη, Βελεγράκη Καλλιόπη, Ανδρουλάκη Αθηνά


BLOG – ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Το πρόγραμμα της εφημερίδας του σχολείου μας υλοποιείται τέσσερα συνεχή χρόνια με διάφορες μορφές κάθε φορά (ηλεκτρονικό περιοδικό «MAGAζην» σε συνεργασία με σχολεία του νομού Λασιθίου, έντυπη εφημερίδα «Σχολ(ε)ιάΖΟΥΜΕ» σε συνεργασία με την τοπική εφημερίδα «ΑΝΑΤΟΛΗ», η οποία μάλιστα βραβεύτηκε σε σχετικό διαγωνισμό). Φέτος η σχολική μας εφημερίδα έχει τη μορφή του blog (ιστολόγιο) με την ονομασία Σχολ(ε)ιάΖΟΥΜΕ, όπου οι μαθητές και όχι μόνο, αλλά και όποιος άλλος επιθυμεί από τη σχολική κοινότητα, μπορούν να εκφέρουν το λόγο τους και την άποψή τους. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην καλλιέργεια του γραπτού λόγου, στην έρευνα και την ενασχόληση με κοινωνικά, πολιτισμικά και πολιτιστικά ζητήματα, στην έκφραση των προσωπικών ενδιαφερόντων και κλίσεων καθώς και στην ανάπτυξη της δεξιότητας της συνεργασίας και της ομαδικότητας.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Πέππα Μαρία, Βεργούρου Ευαγγελία


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

Η Βουλή των Εφήβων – Βήματα Δημοκρατίας: Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου. Στους βασικούς στόχους του προγράμματος η εξοικείωση των εφήβων με τις αρχές και αξίες της δημοκρατίας, καθώς και με τον τρόπο λειτουργίας και τον ρόλο του Κοινοβουλίου, η άσκηση σε δημοκρατικές πρακτικές, η ενεργοποίηση των εφήβων σε ζητήματα που απασχολούν το σχολείο, την κοινότητα, την κοινωνία. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να προσφέρει στους μαθητές και τις μαθήτριες, εκτός από γνώση, βήμα για προσωπική έκφραση και δημιουργικότητα, ευκαιρίες για προβληματισμό, διάλογο και συμμετοχή.

Το πρόγραμμα κορυφώνεται με τη διεξαγωγή των πενθήμερων εργασιών της Συνόδου στην Αθήνα (Ιούλιος). Μέσα από συζητήσεις με βουλευτές και ειδικούς επιστήμονες και ποικίλα βιωματικά εργαστήρια, οι 300 μαθητές-εκπρόσωποι καταθέτουν τις δικές τους απόψεις και προτάσεις, ενώ παράλληλα παρακολουθούν ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων πολιτισμού.


Υπεύθυνοι καθηγητές: Κοζύρη Μαρία, Ανδρουλάκη Αθηνά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου