Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Καλωσόρισμα!




 Ο κύριος Νίκος Καραβελάκης, Φυσικός του σχολείου μας, σχολ(ε)ιάζει και "κάτι θέλει να πει" στους μαθητές μας! 


 Κάτι Θέλω Να Σας Πω

Λύκειo. Και το ταξίδι της ζωής συνεχίζεται…
    
Ένα ταξίδι σταθμός στο δρόμο προς την Ιθάκη, σε νέες συνθήκες και απαιτήσεις. Περισσότερες υποχρεώσειςλιγότερος ελεύθερος χρόνος, αλλά και με πολλά όνειρα και ελπίδα για το μέλλον σας.
Ένα ταξίδι σε μια  νέα εκπαιδευτική βαθμίδα, στην οποία ολοκληρώνεται η γενική σας εκπαίδευση και συμπίπτει με την πιο εκρηκτική περίοδο της νιότης σας.
Είστε πλέον νέοι με στόχους, απαιτήσεις, αντιρρήσεις, αμφιβολίες, ερωτηματικά και πολλές φορές με ανατρεπτικές απόψεις!
Ένα ταξίδι τριών χρόνων, που κατά τη διάρκειά του, θα έχετε πολλές επιτυχίες, αλλά και αποτυχίες και  απογοητεύσεις. Θα χτίσετε, ωστόσο, τις πιο γερές φιλίες της ζωής σας, θα μάθετε να μοιράζεστε πράγματα, να αλληλεπιδράτε αποτελεσματικά με τους άλλους.
Επιπρόσθετα, θα μάθετε να δράτε ανεξάρτητα και με εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, να αντιμετωπίζετε ίσως και συγκρούσεις και τελικά να διαμορφώνετε τον δικό σας χαρακτήρα.
Ένα ταξίδι, που στο τέλος του, στο απάνεμο λιμάνι της επίτευξης των στόχων σας, θα μπορέσετε να αντικρίσετε την ειδυλλιακή εικόνα ενός καλοκαιρινού πρωινού.
Μέσα σε αυτό το ταξίδι μπορείτε να αναπτύξετε  σημαντικά χαρακτηριστικά, όπως αξίες, δεξιότητες, ταλέντα, αυτογνωσία, αυτοεκτίμηση και τελικά αυτοπεποίθηση. Αυτά θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε τι σας αρέσει στη ζωή και θα σας ωθήσουν να παλέψετε με όλες σας τις δυνάμεις για να το πετύχετε. Θα σας βοηθήσουν στη  λήψη αποφάσεων που θα πρέπει να πάρετε για το μέλλον σας, προκειμένου να καλλιεργήσετε την ιδιότητα του υπεύθυνου πολίτη.
Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ξέρεις τι θέλεις, τι επιθυμείς, τι είναι αυτό που σου γεμίζει την ψυχή!
    Θα σταθώ σε κάποια απ΄ αυτά που θεωρώ πολύ σημαντικά και αποτελούν τα δικά μου θέλω.
Θέλω να έχετε υψηλή αυτοεκτίμηση,  δηλαδή να διαθέτετε τις αρετές οι οποίες είναι απαραίτητες για να αξιοποιείτε τις (πολλές ή λίγες) δυνατότητες που διαθέτετε. Τέτοιες αρετές είναι π.χ. η εργατικότητα, το θάρρος, η επιμονή, η δύναμη θέλησης, η συνέπεια, η ευσυνειδησία, η καλοσύνη κ.λπ. Η καλή αυτοεκτίμηση είναι ό,τι χρειάζεται πραγματικά ο άνθρωπος στη ζωή του, γιατί του εξασφαλίζει ευτυχία σε ψυχολογικό επίπεδο και μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων του για την εκπλήρωση των επιθυμιών του.
Μη χάσετε την αυτοεκτίμησή σας για κανένα λόγο. Όλοι ανεξαιρέτως, αξίζουμε.
Θέλω να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας, να πιστέψετε ότι έχετε δυνατότητες. Τέτοιες δυνατότητες μπορεί να είναι π.χ. η ευφυΐα σας, οι γνώσεις  και δεξιότητές σας, τα ταλέντα σας. Να πάρετε κουράγιο, να πιστέψετε στη δύναμη της θέλησης (αυτοεκτίμηση), να ξεκαθαρίσετε τους στόχους σας και να εστιάσετε τις προσπάθειές σας σ’ αυτούς, με πειθαρχία και μέθοδο. Θα πρέπει ο ταξιδιώτης να έχει πάντοτε στο νου του την Ιθάκη, το στόχο που έχει θέσει στη ζωή του, τον προορισμό του, γιατί αν δεν σκέφτεται διαρκώς την πραγματοποίηση του στόχου του, υπάρχει κίνδυνος να εγκαταλείψει την αρχική του προσπάθεια και να συμβιβαστεί με κάτι λιγότερο σημαντικό..
Ως άνθρωποι, όλοι διαθέτουμε μεγάλα περιθώρια προσωπικής προόδου αρκεί να μαθαίνουμε από τα λάθη, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες, τις εμπειρίες τις δικές μας και των άλλων, μια ικανότητα που έχει σαν προϋπόθεση την ισχυρή θέληση και πίστη (αυτοεκτίμηση).
Αναφέρω μια φράση που μου είχε πει πριν χρόνια ένας καθηγητής μου: «και από το λάθος σου σωστό κάποια στιγμή θα βγει, αρκεί να έχεις τη θέληση να το ψάξεις και με ταπεινότητα να το δεχτείς».
    Θέλω να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας, δηλαδή υπάρχει αναγκαιότητα αυτογνωσίας. Η φράση του Σωκράτη «Γνώθι σαυτόν», αποτελεί ίσως μία από τις αρχαιότερες επιταγές του Δυτικού Πολιτισμού. Διότι, για να βρείτε πού θέλετε να πάτε, προϋπόθεση είναι να ξέρετε ποιος είστε και ποιος θέλετε να είστε. Να κατανοήσετε τον εαυτό σας και το γεγονός ότι μπορείτε να κάνετε τη διαφορά όπου και αν βρίσκεστε. Να μάθετε να παίρνετε δύσκολες και ανατρεπτικές αποφάσεις ακόμη και κάτω από συνθήκες αβεβαιότητας και να μην επιτρέψετε στη μετριότητα να κυβερνά τη ζωή σας.

Θέλω να  αποκτήσετε αγάπη για τη μάθηση και τη γνώση. Η γνώση είναι δύναμη! Χρειάζεται ωστόσο σκληρή δουλειά από τη δική σας πλευρά. Μέσα από την εργασία θα καταφέρετε πολλά, όπως επαγγελματική ανέλιξη και κοινωνική καταξίωση, αλλά κυρίως εσωτερική ικανοποίηση.
Η γνώση, βοηθά πολύ  να βρίσκετε λύσεις και να καινοτομείτε, να ενισχύετε τη κριτική σας σκέψη, την επινοητικότητα και τη δημιουργικότητά σας.
Θέλω  να στοχεύετε ψηλά, να έχετε όραμα, να ανοίξετε τα φτερά σας και να ζήσετε το όνειρο. Στοχεύετε  ψηλά, γιατί μόνο τότε αποτελεί κινητήρια δύναμη, για να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα.
Χωρίς οράματα ούτε το άτομο ούτε η κοινωνία μπορούν να προχωρήσουν σε πρόοδο, σε ένα καλύτερο αύριο. Πρέπει, συνεπώς, να αρχίσετε από τώρα να σκέφτεστε ποιον εαυτό θέλετε, πώς θα θέλατε να είστε και να ζείτε ιδανικά όταν μεγαλώσετε, τι θα θέλατε να αισθάνεστε, πώς θα θέλατε να σας βλέπουν οι άλλοι, για ποια πράγματα θα έχει νόημα η ζωή σας.
Η ιστορία δείχνει πως χωρίς όραμα και όνειρα δεν είναι εύκολο να συμβούν εξαιρετικά γεγονότα. Αρκετοί συνηθισμένοι άνθρωποι πέτυχαν ασυνήθιστα πράγματα επειδή είχαν όνειρα, αλλά είχαν και την ικανότητα να τα εκφράσουν σε συγκεκριμένους στόχους τους οποίους και υλοποίησαν.
     Δυστυχώς στις μέρες μας κυριαρχούν εικόνες του πλαστικού lifestyle και πολλοί υιοθετούν τη λογική ότι το ειδικό βάρος του ανθρώπου είναι ανάλογο με τα υλικά αγαθά που διαθέτει.

Εσείς όμως φτιάξτε με τη φαντασία σας το δικό σας προσωπικό όραμα κι ας μην είναι πρωτοφανές ή σούπερ πρωτότυπο και δώστε νόημα στη ζωή σας.
Αυτό είναι η απόλυτη επιτυχία!
Τα όνειρά μας, τα βλέπουμε ο καθένας μόνος του. Τα όνειρά μας δεν μας τα διηγείται κάποιος τρίτος, ακόμη κι αν είναι οι γονείς μας, ο δάσκαλός μας ή οποιοσδήποτε άλλος, όσο κι αν μας νοιάζεται και μας αγαπάει. Αν σε κάτι δεν τα καταφέρετε τόσο καλά, μη χάνετε το κουράγιο σας. Προσπαθήστε ξανά. Δουλέψτε με σύστημα και επιμονή.
Σε αυτό το ταξίδι θα βρείτε εμάς, τους καθηγητές σας, βοηθούς, συμβούλους, φίλους, συμπαραστάτες και οδηγούς. Το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον που έχουμε στο σχολείο μας είναι η απαραίτητη προϋπόθεση, για να αναπτυχθούν ο σεβασμός, η εμπιστοσύνη και η ιδέα της κοινότητας. Όλοι μας επιθυμούμε να είμαστε ένα σχολείο που διαρκώς αυτοβελτιώνεται.
Τέλος,  θέλω να σας καλωσορίσω στο νέο σας σχολείο  και ελπίζω να δουλέψετε με υπομονή και επιμονή, με τόλμη για το καινούργιο, με πειθαρχία και σοβαρότητα, ώστε να κατακτήσετε τη γνώση που θα σας βοηθήσει αφενός να δημιουργήσετε  το δικό σας πεπρωμένο και να μην αφήσετε να σας το φτιάξουν άλλοι αφετέρου να επιλέξετε την επιστήμη  που  σας αρέσει ή καλύτερα αυτήν που σας παθιάζει περισσότερο……  
   * Ο επαρχιακός δρόμος της φωτογραφίας μας προσομοιώνει την καμπύλη μάθησης. Η γνώση απαιτεί προσπάθεια, για αυτό ικανοποιεί η κατάκτησή της.

                                Ευχαριστώ 
 
                        Νίκος Καραβελάκης

1 σχόλιο: